Satul Viscri apartine administrativ de comuna Bunesti, judetul Brasov.

Viscri, mai demult Giscriu (în dialectul săsesc Weiskirich, Veiskiriχ, Veeskirχ, în germană Weißkirch, Deutsch-Weißkirch, Deutschweißkirch, în maghiară Fehéregyháza, Szászfejéregyház, Szászfehéregyháza, în trad. “Biserica Albă Săsească”) este un sat în comuna Buneşti din judeţul Braşov, Transilvania, România.

Retras de la drumul mare ce leagă Braşovul de Sighişoara, satul Viscri adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Particularităţile aşezării au atras atenţia şi bunăvoinţa Mihai Eminescu Trust, o fundaţie patronată de însuşi Prinţul Charles, care a renovat biserica şi câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea iniţială. Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii in afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul Şosete din lână naturala din Viscri, iniţiat de cei doi nemţi stabiliţi aici. Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg (Germania), de unde se vând în toată ţara, sau la cafeneaua internaţională din Viscri.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine:De la andrei haosAnsamblul bisericii evanghelice fortificate Viscri (Brasov – Romania), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16747030

 

Directory

Find More