Râşnov (în antichitate Cumidava, în germană Rosenau, în maghiară Rozsnyó până în 1910 şi apoi Barcarozsnyó) este un oraş în judeţul Braşov, situat în sud-vestul Depresiunii Braşov, la 15 km de municipiul Braşov, pe cursul râului Ghimbăşel, la 650 m altitudine. Localitatea numără în prezent aproximativ 16.000 locuitori. Stema oraşului reprezintă un scut cu trei trandafiri. Principalul monument al oraşului este Cetatea Râşnov.

Situat în centrul ţării, în partea superioară a Ţării Bârsei, la poalele masivului Postăvaru, la mică distanţă de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului şi la capătul Nordic al culoarului (trecătorii) Rucăr, Bran şi Cheia Predeal, oraşul Râşnov pastrează de peste veacuri acelaşi iz istoric al unui burg prosper.

Râşnovul se găseşte la o altitudine medie de 676 m deasupra nivelului mării, la intersecţia meridianului de 25°27´ longitudine estică cu paralela 45°35´ latitudine nordică. În cadrul judeţului, oraşul are o poziţie sud – estică, fiind poziţionat de-a lungul drumului naţional DN 73 aflându-se la circa 15 km de municipiul Braşov, 21 km de oraşul Predeal, 9 km de staţiunea turistică Poiana Braşov.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Râşnov
Imagine: _____