Dârjiu, mai demult Dârj (în maghiară Székelyderzs, colocvial Derzs) este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Harghita, Transilvania, România.

Biserica Unitariană din localitate este una din cele mai reprezentative biserici fortificate secuieşti. Biserica din Dârjiu adăposteşte un valoros ansamblu de pictură murală, în parte distrus, dar care trebuie să fi avut o concepţie la fel de amplă ca cel de la biserica din Ghelinţa. Picturile murale au fost deteriorate în mare parte în timpul Reformei protestante. În anul 1999 biserica fortificată a fost declarată monument UNESCO. Cea mai importanta frescă rămasă conţine imaginea unui migrator cuman, imbrăcat cu veşminte specifice cumanilor şi cu tichia caracteristică acestor migratori. Fresca se referă la o legendă despre bătălia de la Chiraleş din secolul al XI-lea, de lângă oraşul Bistriţa.

Biserica este inedită şi prin faptul că, între zidurile acesteia se află nişte camere de provizii, în care sătenii îşi păstrează alimentele, pentru care se mai numeşte şi cetatea slăninilor.. …

_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine:Wurmloch vilea viilor2” by MarvinVells – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Directory

Find More