Saschiz, este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Mureş, Transilvania, România.

Saschiz, mai demult Saschizd, Chizd (în dialectul săsesc Keist, Kaest, în germană Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd, Hünenburg, Hujnerschburg;, în maghiară Szászkézd) este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Mureş, Transilvania, România.

Satul Saschiz este atestat documentar din anii 13081310. Localitatea Saschiz (cunoscută în limba română şi sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populată de secui până la sfârşitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de saşi, sub denumirea de Kaissdit (cunoscută în limba germană şi sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd [in Weinland, Königsboden], iar în dialectul săsesc Keist, Kaest).

Saschizul a rivalizat chiar cu Sighişoara care, în acea vreme, era “capitala” saşilor din Transilvania. Acest orăşel era centrul pentru capitulum-ul din Szászkézd (casa pentru adunarea canonicilor), motiv pentru care, în 1663, Mihai Apafi I, princepele maghiar al Transilvaniei (1661-1690), a ţinul o dietă (sesiune a Parlamentului) în biserica din localitate. Lucrările de construcţie a acestei biserici au început în 1493 şi au fost terminate, ca biserică fortificată, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Turnul şi biserica mică au ajuns să aibă înfăţişarea actuală în anul 1677. Turnul, care seamănă cu Turnul cu Ceas din Sighişoara (forma pe care o avea anterior incendiului din 1676), pe care meşterii făuritori l-au avut ca model, a fost renovat în 1832, dar a fost serios avariat de cutremurul din 1986. Acoperişul Turnului, îmbrăcat în ţiglă smălţuită, colorată în diverse culori, are forma unei piramide ascuţite. Dintre obiectele aflate în biserică, o valoare deosebită o are un potir gotic, lucrat acum mai bine de 500 de ani de către un artist necunoscut. …
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine:Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Saschiz” by Diana PopescuOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 ro via Commons.

 

Directory

Find More