Târnăveni , mai demult Târnava-Sân-Martin, până în 3 mai 1941 Diciosânmartin, (în maghiară Dicsőszentmárton, Szentmárton, Dicső, în germană Sankt Martin, Sankt-Martin, Martinskirch, Marteskirch, Märteskirch, în dialectul săsesc Mierteskirch) este un municipiu în judeţul Mureş, Transilvania, România.

Municipiul Târnăveni este situat pe râul Târnava Mică, pe la poalele dealului cu acelaşi nume, în Podişul Transilvaniei, în centrul Transilvaniei şi puţin la nord de centrul geografic al României. Este încadrat între paralela 46, 19′ latitudine nordică şi meridianul 24, 18′ longitudine estică, în zona de podiş a Târnavelor, pe ambele maluri ale râului Târnava Mică, partea veche situându-se îndeosebi pe malul drept. Relieful a determinat extinderea oraşului în jurul a două străzi paralele cu direcţia râului, intersectate de şase străduţe, situate în partea de nord a Târnavei.

Localitatea este atestată documentar din anul 1278, deşi s-au găsit urme de locuire umană încă din neolitic. Prosperitatea localităţii a făcut ca partea de est să cuprindă satul Cuştelnic, asimilat oraşului spre sfârşitul anului 2000, prin referendum local.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Târnăveni
Imagine: _____

 

Places in Municipiul Târnăveni

Find More