AŞEZAREA GEOGRAFICĂ:

Judeţul Vaslui este situat în partea de nord-est României, invecinandu-se în partea de nord cu judetui Iasi, în partea de nord-vest cu judeţul Neamt, in partea de sud cu judetul Galati, in partea de sud-vest cu judetul Vrancea, în partea de est cu judetul Moldova, si în partea de vest cu judetul Bacau.

RO_VASLUIJudeţul Vaslui este un judeţ situat în partea de est a ţării, în regiunea istorică Moldova, România. Este principala poartă de est a României. Judeţul face parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru din 2002. Reşedinţa de judeţ este municipiul Vaslui.

Judeţul este situat pe râul Bârlad, străbate partea de sud şi sud-est a Podişului Central Moldovenesc, iar în partea centrală se întinde pe Colinele Tutovei şi Dealurile Fălciului, diviziuni ale Podişului Bârladului — parte a Podişului Moldovei. Face parte din regiunea Nord – Est, în care sunt incluse şi judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava. Relieful este format din dealuri şi văi largi, orientate preponderent nord-sud. Altitudinea maximă: 485 m – Dealul Mângăralei, în nord-vest şi 425 m — Dealul Cetăţuii, în partea de nord-est. Altitudinea medie este de 250-350 m. Altitudinea minimă este de 10 m în lunca Prutului. Clima este temperat-continentală cu nuanţe excesive, fiind caracterizat prin veri călduroase şi secetoase şi ierni geroase. Temperaturile sunt cuprinse între 8 °C şi 9,8 °C şi precipitaţii relativ reduse. Reţeaua hidrografică este reprezentată în special de cursul mijlociu al râului Bârlad, cu afluenţii Vaslui, Crasna, Tutova şi Zeletin, iar în partea de sud-est a judeţului de râul Elan, afluent al Prutului. …

_________________________

Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine: Vaslui in Romania” by TUBSOwn workThis vector graphics image was created with Adobe Illustrator.This file was uploaded with Commonist.This vector image includes elements that have been taken or adapted from this:  Romania location map.svg (by NordNordWest).. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Places in Judetul Vaslui

Find More