Dej (în germană Desch, în maghiară Dés, Deés) este un municipiu în judeţul Cluj, Transilvania, România. Se află la 57 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la confluenţa dintre râurile Someşul Mare şi Someşul Mic. De-a lungul timpului a apărut cu diverse denumiri: Deeswar (1261), Deswar (1315), Des (1406), Dees, Desh, Desch (1601)[4]. Românii întotdeauna l-au numit Dej.

Oraşul Dej a apărut şi s-a dezvoltat într-un spaţiu al confluenţelor: aici se unesc cele două Someşuri; este elementul de clivaj între Câmpia Transilvaniei şi Podişul Transilvaniei; se intersectează vechi drumuri comerciale şi strategice (rutiere şi feroviare), Dejul fiind o adevărată „Poartă de intrare” în Transilvania, pe valea Someşului unit.

Dejul a fost reşedinţa comitatului Solnoc, iar din 1878 a comitatului Solnoc-Dăbâca. Din 1925 până în 1950, oraşul a fost capitala judeţului Someş. În 1950, Dejul a devenit reşedinţa Raionului Dej. În urma reformei administrative din 1968 oraşul Dej a devenit municipiu în cadrul judeţul Cluj, pierzându-şi astfel importanţa de centru administrativ.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Dej
Imagine:

 

Places in Municipiul Dej

Find More