Baia Mare este resedinta judetului Maramures, Romania. Oraşul este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munţilor Gutâi. Cele mai importante centre miniere ale judeţului Maramureş sunt localizate în teritoriile ce înconjoară oraşul Baia Mare. Regiunea este cunoscută nu doar pentru bogăţiile subterane, ci şi pentru împrejurimile care conferă o frumuseţe aparte locului.

Oraşul Baia Mare  este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munţilor Gutâi. Cele mai importante centre miniere ale judeţului Maramureş sunt localizate în teritoriile ce înconjoară oraşul Baia Mare. Regiunea este cunoscută nu doar pentru bogăţiile subterane, ci şi pentru împrejurimile care conferă o frumuseţe aparte locului.

Plasat în mijlocul cursului râului Săsar, într-o arie a unei depresiuni la înălţimea medie de 194 metri deasupra nivelului mării, oraşul Baia Mare permite accesul către nişte rute montane precum Ignişul (1307 m), Mogoşa (1246 m), Gutâi (1443 m), Creasta Cocoşului (1428 m), etc. Pe lângă importanţa lor minieră, unele locuri precum, Izvoare şi Mogoşa sunt cunoscute pentru potenţialul lor turistic, atât vara cât şi iarna.

Numele vechi al oraşului este în latină Rivulus Dominarum, în germană Frauenbach, în maghiară Asszonypataka. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1329 şi s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15. În 1446 oraşul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. În 1469, în timpul domniei regelui maghiar Matia Corvinul (fiul lui Iancu de Hunedoara), oraşul a fost fortificat.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Baia Mare
Imagine: _____

 

Places in Municipiul Baia Mare

Find More  

Directory

Find More