Zalău (zaˈləw; original şi colocvial, Zălau; în maghiară Zilah, în germană Zillenmarkt sau Waltenberg) este un municipiu, reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Sălaj, regiunea Crişana, România. Conform recensământului din anul 2011, Zalău are o populaţie de 56.202 locuitori.

Municipiul Zalău este situat în zona centrală a judeţului Sălaj, în bazinul hidrografic al râului Zalău, la contactul depresiunii cu acelaşi nume şi culmea Meseşului. Cu o suprafaţă totală de 90,09 km2, teritoriul administrativ al municipiului include şi localitatea Stâna.

Zalău este situat în apropierea graniţei fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de castrul roman de la Porolissum – cea mai puternică fortificaţie cu rol de apărare din partea de nord-vest a provinciei romane Dacia. În epoca medievală reprezenta spaţiul de trecere dinspre centrul Europei înspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul “drum al sării“. Azi, municipiul Zalău, situat pe axa Cluj-NapocaSatu MarePetea, DN1FE81, este conectat la o reţea rutieră cu acces spre Europa de Vest.

_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Zalău
Imagine: _____

_________________________

Booking.com

 

Places in Municipiul Zalău

Find More