Jibou (în maghiară Zsibó, în germană Siben) este un oraş în judeţul Sălaj, regiunea Crişana, România. Conform recensământului din anul 2011, Jibou are o populaţie de 10.407 locuitori. În componenţa oraşului intră şi satele Cuceu, Husia, Rona şi Var.

Oraşul Jibou este amplasat în partea nord-estică a regiunii istorice Crişana, la limita cu regiunea Transilvania, în partea de nord-est a judeţului Sălaj, pe malul stâng al râului Someş, la confluenţa acestuia cu Agrijul.

Localitatea se află la 25,7 km est de municipiul Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj. Este al treilea oraş ca mărime din Sălaj, după Zalău şi Şimleu Silvaniei. Constituie un nod feroviar important, punctul de întâlnire a căilor ferate ce vin dinspre Dej, Baia Mare şi Zalău (de unde se poate merge mai departe la Sărmăşag şi Carei).

Prin apropierea acestuia trece râul Someş, marele râu din nord-vestul României, care aici îşi schimbă direcţia de curgere de la E-V la S-N, datorită dealului piramidal numit Piscuiul Ronei/Ţugluiul Turbuţâi/Dealul lui Racoţi (maghiară: Rákóczi-hegy), masiv prezent pe lista naţională a rezervaţiilor naturale, datorită bogăţiei de fosile provenite în special din sedimente marine terţiare. De altfel, aici au fost descoperite şi rămăşite mai vechi: coaste şi dinţi de dinozauri de la sfârşitul Cretacicului.

_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Jibou
Imagine: _____

 

Places in Orasul Jibou

Find More