Brăila (în bulgară Браила, în turcă Ibrail, în armeană joasă Ha-Tel Ibrail, în lituaniană Breila, în poloneză slavizată Браїла) este un municipiu, reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Brăila din nord-estul regiunii istorice Muntenia, în sud-estul României.

Oraşul este situat pe malul stâng al Dunării. Conform ultimelor date oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, populaţia oraşului era, în anul 2011, de 180.302 de locuitori, fiind al 11-lea cel mai mare centru urban din ţară după numărul de locuitori. În Brăila se află sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.

Brăila este o veche aşezare pe malul stâng al Dunării, apărând cu numele “Drinago” într-o veche descriere geografică şi de călătorii spaniolă, “Libro del conoscimiento” (1350), dar şi pe câteva hărţi catalane (Angellino de Dalorto, 1325 – 1330 şi Angelino Dulcert, 1339). Este menţionat ca Brayla în 1368 într-un privilegiu de transport şi comerţ acordat neguţătorilor braşoveni. Oraşul a fost ocupat de turci în 15381540, fiind (raia sau kaza) de la 1554 până la sfârşitul războiului ruso-turc din 18281829, perioadă în care este numit Ibrail. În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o menţiune a Cancelariei Voievodului “Ttibor din Transilvania”. Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când este un important port de intrare-ieşire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici şi medii….
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Brăila
Imagine: _____