Romania

Regiunea Nord Vest - Crisana Maramures - Romania

Regiunea de dezvoltare Nord-Vest include șase județe:

Regiunea conține 35 de orașe (dintre care 12 sunt și municipii), și 386 de comune. Numărul total al localităților existente este de 1.908.

Infrastructura

Regiunea este traversată de 6 drumuri europene – E60, E81, E79, E671, E58 si E576. În plus, Autostrada Transilvania este în construcție și va traversa județele Cluj, Sălaj și Bihor aflate în regiune. Regiunea are și o rețea feroviară dezvoltată, conectată la principalele localități.

Există patru aeroporturi în regiune – Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Baia Mare. Oficialitățile clujene au demarat recent formalitățile de extindere a aeroportului, intenția fiind de a îl transforma în al doilea aeroport important din România.[3], aceasta și pentru a corespunde cerințelor fabricii Nokia. Se are în vedere printe altele măririi lungimii pistei [4] la 3500m astfel ca să poate ateriza avioane de mare tonaj (widebody).[5]

Demografie

Regiunea Nord-Vestică are o populație totală de 2.740.064 de persoane. Densitatea populației este de 80,21/km², sub media națională de 91,3/km². 1.336.425 (48,77%) sunt bărbați, iar 1.403.639 (51,23%) sunt femei. Regiunea este una cu o diversitate mare etnică. Românii sunt majoritari cu 75% din populație, cea mai largă minoritate etnică fiind maghiarii cu puțin sub 20% din populație. Ei sunt urmați de romi, cu 3,5%.

Limba română este cea mai vorbită, fiind folosită de 76,6% dintre locuitorii regiunii. A doua limbă ca și importanță este maghiara, vorbită de 19,9% din populație. Există mai multe grupuri confesionale, cel mai larg find cel ortodox, 68,38% din populație, majoritatea români. Alte religii frecvente sunt cea reformată (12,70%), romano-catolică (6,86%) și greco catolică (4.20%).

Economie

Economia regiunii de dezvoltare din Nord-Vest este bazată în principal pe agricultură (46% din populație au agricultura drept principala ocupație), cu industria grea și ușoară dezvoltată mai ales în principalele centre regionale industriale din Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare și Satu Mare.

Există mai multe centre de minerit în județul Maramureș și în Munții Apuseni. Multe dintre mine au fost parțial închise, ducând la o creștere a șomajului local, dar cu toate acestea șomajul în regiunea de Nord-Vest este de aproximativ 4%, sub media națională de 5,5% a României. Unele zone miniere au fost declarate zone defavorizate, acorzându-se facilități investitorilor care doresc să dezvolte afaceri în zonă.
___________________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine: Regiunea Nord Vest” de Carismagic at româna Wikipedia – Transferred from ro.wikipedia to Commons by Carismagic.. Sub licen?a Domeniu public via Wikimedia Commons.